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Certified Farmers’ Market Manager 

Frequently Asked Questions 

Q: Is a market operator required to pay $2.00 for each vendor whose products were 

presented for sale on each market day? What about services? 

A: $2.00 is required to be paid to CDFA’s Direct Marketing Program for every 

vendor who offers products for sale on each market day. If a certified producer is 

selling on behalf of another certified producer, even if they are in the same 

vendor stand, $4.00 must be paid to CDFA by the market operator. A market 

operator does not have to pay the $2.00 vendor fee for “services” being offered 
at a certified farmers’ market (i.e. face painting, massage, informational booths) 
(Food and Agricultural Code section 47021(a)). 

Q: Is honey a certifiable agricultural product? 

A: Yes; honey is a certifiable agricultural product and can be listed on a certified 

producer’s certificate (California Code of Regulations section 1392.2(l)). 

Q: Are honey products certifiable agricultural products? 

A: No; unprocessed beeswax, honeycomb, pollen, propolis, and royal jelly can be 

sold in the clearly defined marketing area where only agricultural products may 

be sold because they are agricultural products, but they are not certifiable 

agricultural products and cannot be listed on a certified producer’s certificate 
(Food and Agricultural Code section 47000.5(a)(1)). Furthermore, candles, 

lotions, and balms are not agricultural products for the purpose of direct 

marketing (Food and Agricultural Code section 47000.5(a)(2)). 

Q: Are foraged mushrooms allowed to be sold in the clearly defined marketing area 

where only agricultural products may be sold? 

A: No; foraged foods are not agricultural products for purposes of direct marketing 

(Food and Agricultural Code section 47005(a)(2)). 

Q: When a certified producer is selling on behalf of another certified producer, can 

they sell the other producer’s processed agricultural products? 

A: No; the certified producer may only sell certified agricultural products on behalf of 

another certified producer. The certified producers must be cross referenced, and 

all products being sold must be listed on the respective certified producer’s 

certificate. Each certified producer’s certified agricultural products being offered 
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for sale shall be separated and identifiable by each certified producer’s valid 

certificate at the point of sale. Additionally, the certified producer’s selling on 

each other’s behalf must maintain records for not less than three years, as 

specified in the California Code of Regulations section 1392.4(e). 

Q: Can wine and hard cider be sold at a certified farmers’ market? 

A: Wine can only be sold in the clearly defined marketing area where only 

agricultural products may be sold, and the certified producer must have a 

certified producer’s certificate for the grapes or other agricultural products grown 

by the winegrower (Business & Professions code section 23399.4). The 

Department of Alcohol and Beverage Control considers hard cider as wine, and 

therefore the same rules are applicable. 

Q: If a certified producer is selling a product in a closed consumer container, is an 

IRQ (identity/responsibility/quantity) statement required? 

A: Yes; any product that is being sold in a closed consumer container must have an 

IRQ statement on the container (Food and Agricultural Code section 47002). 

Open consumer containers do not require an IRQ statement IF they are sold by 

weight. 

Q: Can hemp be sold at a certified farmers’ market? 

A: Hemp can potentially be sold as nursery stock or as an herb in the clearly 

defined marketing area where only agricultural products may be sold within a 

certified farmers’ market (California Code of Regulations section 1392.2(l)). 

However, all other applicable laws and regulations still must be strictly adhered 

to, including, but not limited to: California Industrial Hemp Program; Nursery 

Stock Registration & Certification Programs; and local ordinances. 

Hemp by-products such as sunscreen, shoes, balms, clothes, soaps, etc. are not 

agricultural products for the purposes of direct marketing and cannot be sold in 

the clearly defined marketing area where only agricultural products may be sold. 

(Food and Agricultural Code section 47000.5(a)(2)). 

Q: Can Christmas trees or wreaths be sold at a certified farmers’ market? 

A: Christmas trees are not agricultural products for purposes of direct marketing 

(California Code of Regulations section 1392.2(j)). Wreaths are value added 

products that are crafted together (California Code of Regulations section 

1392.2(k)). Wreaths are not agricultural products for purposes of direct 

marketing. Christmas trees and wreaths cannot be sold in the clearly defined 



     
  

   

 

Certified Farmers’ Market Manager FAQ’s 
Page 3 

marketing area where only agricultural products can be sold (Food and 

Agricultural Code section 47000.5(a)(2)). 


