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Title 4, Section 4075 of the California Code of Regulations has been approved by the Office 
of Administrative Law and became effective March 6, 2012. 

These regulations establish an annual administrative fee on registered businesses 
operating commercial weighing, measuring, and counting devices. The fee is based on 
device type and is applicable to every commercial device registered with each county office 
of weights and measures. The regulations also establish a payment schedule, due dates, 
and the amount of the fee that counties may retain to cover their costs associated with the 
collection of the fee. 

To view a copy of the rulemaking documents, including the text of this regulation, please 
visit http://www.cdfa.ca.gov/dms/regulations.html. Also, please see enclosed "Frequently 
Asked Questions" document for additional information concerning this regulatory action. 

If you have any questions, please contact Dave Lazier, Assistant Director, at 
(916) 229-3000. 

Sincerely, 

(~:) NZ~ 
Kristin J. Macey 
Director 

Enclosure 

cc: Edmund Williams, Director, CDFA County/State Liaison 
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Q. What is the Device Administrative Fee? 

A. The Device Administrative Fee has been authorized by the California Legislature 
in Assembly Bill 120 and signed by Governor Brown on July 26, 2011. The fee 
will fund the California Department of Food and Agriculture's Division of 
Measurement Standards (CDFA OMS) Device Compliance Program which 
provides oversight and training to county weights and measures officials in the 
areas of commercial weighing and measuring device testing. 

Q. Why is the Device Administrative Fee necessary? 

A. CDFA experienced a $19.0 million General Fund reduction for the 2011-12 fiscal 
year which began July 1, 2011. Funding for many important programs was 
affected, including those in OMS. An industry led consortium guided CDFA 
through the reduction process, in which alternatives were considered, including 
reduction and elimination of programs, and other funding sources. The Device 
Administrative Fee was the agreed upon as an alternative funding solution for 
OMS' Device Compliance Program. Assembly Bill 120 provided authorization 
and the necessity for the proposed regulation. 

Q. How will the fees be collected? 

A. Sections 12240 and 12241 of Division 5 of the Business and Professions Code 
require this fee to be collected and remitted for all registered commercial 
weighing and measuring devices in counties with a device registration ordinance. 
Fifteen percent of the fees collected may be retained by counties for collection 
and processing. 

Q. How were the fees calculated? Can they be adjusted? 

A. Each year counties report the number of commercial weighing and measuring 
devices to CDFA. The fee amount was calculated to cover the cost of the OMS 
Device Compliance Program. CDFA applied the fees at the same approximate 
percentage for all categories of devices. Any changes to the fees will require 
new rulemaking . For information about the rulemaking process, visit the Office of 
Administrative Law's website at http://www.oal.ca.gov/. 

http://www.oal.ca.gov
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Q. If a County Board of Supervisors does not want to charge the Device 
Administrative Fee, what can they do? 

A. The fee is mandatory and not subject to Board approval. Section 12241 of the 
Business and Professions Code requires collection of the fee. If the County 
charges a device registration fee, they must also charge the state fee. 

Q. Does the Device Administrative Fee apply to any non-commercial devices the 
County might test, e.g. scales for the high school football team? 

A. No, the fee is only due on commercial weighing and measuring devices that are 
registered within the County. 

Q. Some counties do not charge a location fee to people with small scales who 
bring them into the office for sealing. Does the Device Administrative Fee apply 
in those cases? 

A. Yes, the fee applies to all devices registered by the County. 


